Zlate palice so pametna naložba za prihodnost

Zlate palice in zlatniki se uvrščajo med zelo varne investicije, saj so imeli že skozi celotno zgodovino zelo pomemben vpliv na monetarni sistem. Na območju današnje Turčije so to plemenito kovino kot plačilno valuto uporabljali že okoli leta 550 pred našim štetjem, skozi stoletja pa se je njena uporaba razširila po celem svetu.

Ker je od nekdaj slovela kot zelo stabilna valuta, ki ni izgubljala vrednosti, so v 19. stoletju v monetarnem sistemu uvedli zlati standard, ki je zagotavljal posredno menjavo denarja za to plemenito kovino po fiksnem menjalnem tečaju. Ker je v uporabi že tisočletja, velja za varno zatočišče številnih investitorjev.

Zlate palice

Zlate palice

Zakaj je vlaganje v zlato dobra odločitev?

Plemenite kovine se od raznih investicijskih skladov, depozitov (vezanih vlog) precej razlikujejo. Prav vsak, ki razmišlja o investiranju denarja, si želi, da bi njegovo premoženje ohranilo vrednost ali pa bi se celo oplemenitilo. Nakup plemenitih kovin je prav iz tega razloga odličen način varčevanja.

Zaščitite svoje premoženje pred visoko inflacijo, odločite se za investiranje denarja v zlato

Zelo pomembna prednost nakupa zlatih palic je, da njihova vrednost med gospodarskimi krizami in obdobji visoke inflacije ne upada. Še več, vrednost celo narašča! Z investiranjem denarja v plemenite kovine tako zaščitimo svoje premoženje pred izgubo vrednosti. Namesto, da ves čas razmišljate, čemu bi se odpovedali, da bi v času rasti cen življenjskih potrebščin vsaj malo privarčevali, se raje odločite za nakup dobrine, katere vrednost počasi, a vztrajno narašča. Manjše količine so na voljo vsem slojem prebivalstva, zato imajo prav vsi možnost povečati svojo osebno bogastvo.

Dejstvo je, da inflaciji ne bomo nikoli ubežali, saj se z njo srečujemo že odkar je v uporabi papirnati denar. Tiho zviševanje cen življenjskih dobrih je dober motivator, da svoj denar spremenimo v sredstva, katerih vrednost raste hitreje od stopnje inflacije. V zadnjih desetletjih je npr. vrednost omenjene plemenite kovine letno narastla za vsaj 8 %, kar je izjemno spodbuden podatek.

Vlaganje v zlato

Zlate palice 10 g

Nakup plemenitih kovin je dober način razpršitve tveganja

Vsak, ki ima vsaj malo ekonomskega znanja o investiranju denarja, ve, da je diverzifikacija izjemnega pomena, če želimo zares zavarovati svoje premoženje. Če povemo po domače – vseh jajc ni priporočljivo dati v isto skledo. Denar, ki ste ga pridno privarčevali, morate razdeliti med različne investicije, saj bo tako tveganje, da bi izgubili svoje prihranke, precej manjše. V kolikor bo vrednost neke naložbe padla, bo večinski del premoženja še vedno na varnem.

Zlate palice veljajo za izjemno varno investicijo, zato je zelo priporočljivo, da del svojega premoženja pretvorite v omenjeno kovino. Čeprav tudi njena vrednost ves čas malo niha, pa so zadnja desetletja dokaz, da bo na dolgi rok vseeno narastla bolj od stopnje inflacije. Tudi, če boste pri ostalih naložbah neuspešni, je vlaganje v zlato pametna odločitev, saj bo del vašega premoženja vseeno ves čas na varnem.

Naložbeno zlato                  Zlate palice

Zlate palice so precej varnejša investicija od kriptovalut

V zadnjih letih je veliko govora o kriptovalutah, ki so postale priljubljene po vsem svetu. Prav vsak je že slišal za najbolj znano valuto Bitcoin, ki je s svojo hitro rastjo na borznem trgu navdušila marsikaterega investitorja. Pa so kriptovalute bolj zanesljiva investicija od plemenitih kovin? Glede na to, da so na trgu le nekaj let, zlato pa je v uporabi že tisočletja, je precej logično, da je odgovor negativen.

Omenjena plemenita kovina ima namreč podobne lastnosti kot Bitcoin, a je stabilna že stoletja, poleg tega pa ohranja svojo vrednost tudi v času turbulentnih obdobij. Čeprav je njuna skupna lastnost omejena količina, pa vseeno ne smemo pozabiti na ključno lastnost – porabo električne energije. Med rudarjenjem kriptovalut prihaja do izjemno visokih stroškov elektrike ter električnih mrkov, kar predstavlja vedno večjo težavo.

Količina palic in kovancev po drugi strani ni odvisna od elektrike in matematičnih algoritmov, temveč le od iskanja novih nahajališč. Slednjih je na svetu ogromno, a vseeno velja, da bo omenjene plemenite kovine počasi začelo primanjkovati. To je za tiste, ki razmišljajo, da je vlaganje v zlato dobra odločitev, saj bo njena vrednost začela le naraščati. Tudi gospodarska rast in povečanje števila svetovnega prebivalstva prispevata k vedno večjemu povpraševanju in posledično k višji ceni.

Nakup plemenitih kovin

Tovrstno varčevanje je izjemno enostavno

Veste, kaj je naložbeni sklad? Bi znali razložiti, kaj so vzajemni skladi? Če se z investicijami ne ukvarjate prav pogosto, ste verjetno zanje že slišali, a o njih kljub temu ne veste veliko. Za pametno upravljanje premoženja je potrebno imeti kar nekaj ekonomskega znanja, ki pa ga ni tako enostavno pridobiti.

Prav zato je investiranje denarja v plemenite kovine tako priljubljena izbira mnogih, saj je tovrstna naložba primerna tudi za začetnike. Ker jo lahko prodate kjerkoli in kadarkoli, je trgovanje izjemno enostavno. Vse, kar morate vedeti je, da je potrebno spremljati trenutno borzno ceno. Ko je le-ta »nizka«, je primeren čas za nakup, ko je visoka, pa je idealen čas za prodajo.

V splošnem sicer velja, da vrednost te plemenite kovine narašča, a vseeno stalno prihaja do manjših nihanj. V kolikor bi radi svoje premoženje oplemenitili na dolgi rok, je tovrstno varčevanje prava izbira. Na voljo so zlate palice, ki se razlikujejo po teži (od 1 g do 1000 g), in kovanci, ki so različnih oblik in teže.

Vlaganje v zlato - zlate palice

Zlate palice za darilo

Zlatniki so izjemno pozorno darilo

Kovanci se med seboj precej razlikujejo, saj jih proizvajajo v kovnicah po celotnem svetu. V naši regiji so najbolj priljubljeni motivi Dunajski filharmoniki, Kanadski list, Ameriški orel, Avstralski kenguru, Kitajski panda ter Južnoafriški krugerrand.

Njihov izgled navdušuje mnoge, zato so kovanci zares prekrasno darilo. Najverjetneje ste se že znašli v situaciji, ko niste vedeli, kaj nekomu podariti za rojstni dan ali obletnico. Čeprav živimo v dobi poplave ponudbe daril, pa je marsikdaj težko izbrati nekaj, kar bi bilo uporabno, estetsko in večno. Vlaganje v zlato v obliki kovancev je modra odločitev tudi v primeru obdarovanja, saj tako spodbudimo obdarovanca, da začne razmišljati o svoji prihodnosti.

Kakršnokoli drugo darilo bi najverjetneje po nekaj letih zavrgel, kovanec pa bo hranil, dokler ne bo njegova vrednost bistveno narastla. Če vas skrbi, da so tovrstni kovanci za vas nedosegljivi, naj vas razveselimo – kupiti jih je možno že za manj kot 100 €! Za tako osebno darilo, ki ga lahko podarimo ob rojstvu, za rojstni dan, ob obletnici poroke ali ob kateri drugi priložnosti, tako ne boste odšteli celega premoženja. Tudi nakup je izjemno preprost, saj jih je mogoče naročiti kar po pošti.

Naložbeno svetovanje

Od česa je odvisna cena zlatih palic?

Ko govorimo o vlaganju v zlato in investiranju denarja, moramo razumeti najosnovnejše ekonomske koncepte. Cena vseh dobrih se stalno spreminja, zato je potrebno razmisliti, ali je vlaganje v zlato prava odločitev. Bo njegova vrednost narastla bolj od vrednosti olja, pšenice in ostalih dobrin, ki so trenutno najdražje? Da bi razumeli celoten monetarni sistem, moramo najprej vedeti, kateri dejavniki sploh vplivajo na nihanje cen.

Pri investiranju denarja moramo biti pozorni tudi na trenutno povpraševanje in ponudbo. Cena plemenitih kovin bo višja, ko bo ponudba omejena ter ko bo povpraševanje po njih visoko. S tem je povezana tudi starost kovancev, saj so starejši kovanci, katerih ni veliko, precej dražji. Vlaganje v zlato je naravnost odlična odločitev, če imate dovolj sredstev za nakup zgodovinsko vrednega kovanca. Vrednost le-tega zagotovo ne bo upadla.