Zakaj je nakup zlatih kovancev najbolj varna in zanesljiva naložba?

Zlati kovanci so se že skozi pretekla zgodovinska obdobja izkazali kot stabilno in zakonito plačilno sredstvo v najrazličnejših kulturah in geografskih lokacijah širom sveta. Premagovali so jezikovne in kulturne razlike ter ohranjali svojo žlahtno vrednost tudi v najhujših svetovnih krizah. Naložbeno zlato v obliki kovancev še vedno velja kot uradno plačilno sredstvo v tistih državah, kjer je bilo izdano. Kljub temu, da so označeni z nominalno vrednostjo, ta ne predstavlja realne vrednosti, saj se oblikuje glede na ponudbo in povpraševanje na svetovnem trgu.

Kateri so torej najbolj priljubljeni zlatniki s tradicijo?

 Zlati kovanci glede na vrsto in priljubljenost  se nakup zlata v Sloveniji ne razlikuje kaj bistveno od drugih držav po Evropi in svetu. Tukaj so našteti nekateri najbolj priljubljeni kovanci, za katere kažejo vlagatelji največ zanimanja.

Zlatniki Dunajski filharmoniki

Zlati kovanci Dunajski filharmoniki so plod stoletne obrti, tradicije in vrhunske tehnologije in prihajajo iz ene najprestižnejših avstrijskih kovnic Münze Österreich z Dunaja. Veličastna stavba je v neposredni bližini najbolj znanih središč klasične glasbe, dunajskega Konzerthausa in Musikvereina, ki je matična stavba Dunajskih filharmonikov.

Zato so tudi na zadnji strani kovanca upodobljeni instrumenti orkestra in sicer violončelo v sredini, ob njem na desni in levi strani dve violini in dve violi, v ozadju pa fagot, rog in harfa ter napis Vienner Philharmoniker. Na sprednji strani so upodobljene znamenite orgle Zlate dvorane Musikvereina, nad njimi pa je v polkrogu napis Republik Österreich. Pod balustrado orgel sta navedena teža, čistina ter leto izdaje, na spodnjem robu pa nominalna vrednost. Dunajski filharmoniki zlatnik je eden najbolj prepoznavnih plemenitih kovancev na naših tleh in pravi za vas če se odločate za nakup zlata.

Zlati dukat

Zlati dukat je dolgo časa veljal za dragulj evropskih kovancev. Prvič se je pojavili že v 12. stoletju na območju Italije kot sredstvo za trgovanje ter se razširil po celotni Evropi. Njegova proizvodnja je dosegla vrhunec v 17. oziroma 18. stoletju, v Avstro-Ogrski pa se je kot zakonito plačilno sredstvo uporabljal vse do njenega zatona. Njegova latinska etimologija ducalis, kaže na to, da je upodabljal motiv vojvode. Izraz dukat se je takrat uporabljal tako za zlate, kot tudi za srebrne kovance. Med najbolj znanimi zlatimi kovanci  je bil verjetno beneški, ki si je utrl pot po Evropi zaradi trgovske in pomorske moči mestne republike. Tehtal je 3,545 grama, vseboval pa 98,6% zlata, kar je takrat veljalo za zelo visoko čistost.

Južnoafriški Krugerrand zlatnik

Južnoafriški Krugerrand zlati kovanec je v obtoku že od leta 1967. Do leta 1980 je predstavljal kar 90-odstotni delež zlatih kovancev na svetovnem trgu, saj je dolga leta veljal kot edina izbira za zasebne vlagatelje. Prvi primerek je imel nominalno vrednost 1 trojne unče in je vseboval 22-karatno zlato. Noben zlati kovanec na svetu nima tako bogate zgodovine kot ta južnoafriški lepotec. Že od samega začetka je bil pri vlagateljih zelo priljubljen, a se je dostopnost v 70. letih zelo zmanjšala zaradi vplivov zahoda.

S strogimi sankcijami so želeli razbiti sistem apartheida, zato so vlade zahodnih držav bojkotirale blago, ki je prihajalo z Južne Afrike. Krugerrand je postal težje dostopen, hkrati pa so se začeli pojavljati drugi zlati kovanci, kot so kanadski Javorjev list, Kitajska panda, Ameriški orel in avstrijski Filharmoniki. Kljub manjšemu zanimanju pa je vsa leta ohranil približno enako oblikovno podobo.

Na averzni strani je portret nekdanjega predsednika Paula Krugerja, z besedo Suid-Afrika in njenim angleškim prevodom. Priimek upodobljenega predsednika je združen z imenom južnoafriške valute rand in tako skupaj tvorita ime za zlatnik. Na drugi strani je upodobljena antilopa Springbok, uradni simbol sodobne Južnoafriške republike.

Zlati Javorjev list

Zlati javorjev list, skovan v kovnici Royal Canadian Mint, uživa svetovni ugled med vlagatelji zaradi najvišjih standardov odličnosti. Gre za 24-karatni zlati kovanec, znan po svojem edinstvenem dizajnu, na katerem je upodobljen javorjev list, simbol Kanade, na drugi strani pa se nahaja portret britanske kraljice Elizabete II. Prvič je bil predstavljen leta 1979 in je bil takrat edini kovanec na svetu, s tako visoko stopnjo čistosti.

Prav tako je bil eden prvih, pri katerem so uvedli posebno tehnologijo za varovanje pred ponarejanjem. Poleg rednih letnih izdaj, so bile izdane tudi posebne različice ob različnih jubilejih, kar je vzbudilo veliko zanimanje zbirateljev in vlagateljev. S svojo visoko čistostjo, svetovno prepoznavnostjo in statusom zakonitega plačilnega sredstva še vedno predstavlja simbol stabilnosti in zdrave finančne naložbe.

Zlati kovanec Kitajska panda

Zlati  kovanec Kitajska panda je zelo priljubljen zaradi čudovitega dizajna, bogate zgodovine in stabilnosti, ki jo predstavlja izdajatelj, Kitajska ljudska banka. Eden od zanimivih podatkov je tudi ta, da se dizajn spremeni vsako leto. To pomeni, da lahko vlagatelji zbirajo kovance z različnimi unikatnimi motivi pand, kar jih dela še bolj privlačne in zanimive.

Medtem, ko je na sprednji strani upodobljen tempelj na Kitajskem z imenom Hram nebes, je na zadnji strani upodobljena panda v različnih položajih ali drugem okolju, kar daje vsaki izdaji svojo posebno zgodbo. Tudi zlati kovanec kitajska panda se ponaša z visoko čistostjo 999 tisočin.

Zlati kovanec Ameriški orel

Zlati kovanec Ameriški orel oziroma American Gold Eagle ponazarja simbole in like, ki imajo velik pomen v ZDA. Orel z razprtimi krili simbolizira svobodo in ga najdemo med drugim tudi na dolarskih bankovcih. Na averzni strani kovanca je upodobljena družina orlov, ki vključuje očeta, mater in mladiča ter simbolizira ameriško družino, enotnost in tradicionalne vrednote v družbi.

Na reverzni strani se nahaja boginja svobode Liberty. Simbolika je torej tesno povezana z ameriškimi vrednotami, kot so svoboda, enotnost in družina.  Zlati kovanec je na voljo v različnih velikostih, vključno z 1 unčo, pol, četrt ali desetinka unče, kar omogoča vlagateljem raznolikost pri naložbah.

Zlati kovanec Ameriški bizon

Zlati kovanec Ameriški bizon spada med novejše plemenite kovance, saj je bil prvič izdan leta 2006. Izdelan je z visoko stopnjo čistosti, običajno 99,99%. Zadnja stran prikazuje profil ameriškega bizona, ki je bil oblikovan na podlagi primerka iz živalskega vrta v New Yorku v začetku 20. stoletja, z imenom Black Diamond. Motiv na sprednji strani je delo Jamesa Earla Fraserja in predstavlja profil Indijanca. Avtor ga je ustvaril kot mešanico značilnosti treh poglavarjev iz različnih indijanskih plemen, in sicer Big Tree, Iron Tail in Two Moon. Posebnost kovanca je v tem, da gre za prvi primer, ko je vlada ZDA skovala zlatnike iz 24-karatnega zlata in jih ponudila širši javnosti.

Zlati kovanci svetovnega slovesa ohranjajo zgodovinsko in finančno vrednost

Začetniški vlagatelji se odločijo za nakup zlata – kovancev, ki zaradi svoje priročnosti in dostopnosti spadajo med zelo privlačen način varčevanja v žlahtnih kovinah. Ravno tako kot zlate palice, jih odlikuje izjemno visoka čistost med 917 in 999,99 tisočink, oziroma med 22 in 24 karatov. Masa posameznih zlatnikov se že od nekdaj meri v trojskih unčah, pri čemer je 1 unča enako kot 31,10347687 gramov.

Med najbolj znane zagotovo spadajo zlatniki Dunajski filharmoniki, poleg njih pa je veliko povpraševanje tudi po drugih plemenitih kovancih, kot so Zlati dukat, Javorjev list, Kitajska panda, Ameriški orel, Ameriški bizon ter Krugerrand zlatnik. Na vsakem od njih so upodobljeni motivi, ki simbolizirajo pomembne osebe ali značilnosti države, iz katere izvirajo. Zato imajo za lastnike poleg visoke naložbene vrednosti tudi zanimivo simbolično vrednost. Izdani so v omejenih nakladah, različnih težah in pakiranjih ter so primerni za vlagatelje ali kot dragoceno darilo za različne priložnosti.

Ravno tako so tudi prepoznavni zlatimi kovanci so tako imenovani Bullion kovanci, ki označujejo najbolj čisto obliko zlata. Njihova čistina znaša med 900,00 in 999,99 tisočink, zato je trgovanje z njimi oproščeno plačila davka. Poleg čistine morajo izpolnjevati tudi pogoje, da so skovani po letu 1800, da se ne prodajajo v zbirateljske namene, da so zakonito plačilno sredstvo v državi porekla ter da se prodajo po ceni, ki ne presega za več kot 80% vrednosti zlata na odprtem trgu, vsebovanega v kovancih.

Zlati kovanci naložba

Od česa je odvisna vrednost zlata in kako poteka nakup zlata?

Cena zlata se oblikuje na podlagi borznih cen plemenitih kovin za 1 trojsko unčo (31.10347687g) v USD in se posodablja vsakih 5 minut. Trenutno je za nakup 1 kg zlata cena le to lahko vidite v našem ceniku. Investicijsko zlato je oproščeno plačila DDV, ta je obračunan le v primeru, ko presega zlato vrednost 80-tih odstotkov vrednosti zlata na borzi. Za razliko pa se davek plača pri nakupu nakita in drugih izdelkov iz zlata, kamor spadajo tudi medalje. Aktualno gibanje cen in ostale podrobnosti si je mogoče ogledati na spletu.
Priznane družbe za trgovanje s plemenitimi kovinami omogočajo svetovanje, prodajo ali odkup zlata na sedežu podjetja, potrebno je le izpolniti spletni obrazec in rezervirati svoj termin. Možno je tudi opraviti spletni nakup preko varne povezave, v tem primeru pa se opravi dostava po pošti, v skladu z veljavnimi pravili Pošte Slovenije. Ker gre za vrednostno pošiljko, jo poštna storitev zavaruje za primer izgube, kraje ali poškodbe do vrednosti, ki jo navede pošiljatelj, pri tem mora biti vrednost označena na pošiljki. Hkrati omogoča pošiljatelju, da na svojo zahtevo pridobi dokaz o njeni vročitvi.

Nakup zlata v Sloveniji pri mednarodno priznanem trgovcu

Da gre pri nakupu naložbenega zlata za zanesljivo investicijo, sploh ni dvoma. Je pa pomembno, da se pri tem obrnemo na preverjene strokovnjake, ki imajo izkušnje in znanje na tem področju. Torej, kje kupiti zlato preverjene kakovosti, na diskreten način, s hitrimi dobavnimi roki?
Investitorjem v plemenite kovine se priporoča nakup ali odkup naložbenega zlata pri uveljavljeni družbi, ki ima zagotovljeno varno spletno povezavo. V nasprotnem primeru nakupi preko spleta niso priporočljivi, saj se lahko zgodi, da naročnik ne prejme željenih izdelkov, oziroma masa in čistina ne odgovarjata odtisnjenemu certifikatu na kovancu ali palici. Običajno je sumljivo ugodna cena zlata tista, s katero tovrstni ponudniki privabijo kupce.
V nasprotju z neželenimi praksami pa velja družba Eko zlato d. o. o. za enega najbolj varnih naslovov za trgovanje s plemenitimi kovinami pri nas, v podjetju imajo veliko znanja za naložbeno svetovanje. Med njihove dejavnosti spada prodaja in odkup naložbenega zlata (zlati kovanci, zlate palice) ter drugih plemenitih kovin, kot so srebro, platina, paladij. Če se torej odločate za nakup zlata, ste na pravem naslovu.
Poleg zgoraj naštetih zlatnikov, so na voljo tudi zlati kovanci drugih svetovnih kovnic, kot sta na primer avstralska Zlati kenguru in Zlati lunin koledar, angleška Zlata Britanija, mehiški Zlati pesos ter mnogi drugi. Družbo Eko zlato d. o. o., na spletni strani zlatopoposti.si odlikujejo kakovost in zanesljivost pri nakupu mednarodno likvidnega zlata, hitri dobavni roki ter ažurna izplačila za odkup zlata.

Zlati kovanci

Nakup zlata v obliki kovancev ali zlatih palic predstavlja eno najvarnejših naložb. Omejene zaloge te žlahtne kovine vzdržujejo stabilno ceno, ne glede na turbulentne gospodarske ali politične razmere. Poleg neizmerne zgodovinske vrednosti, uživa investicijsko zlato sloves varnega načina razpršitve finančnih vlaganj ter zaščite pred inflacijo. Za razliko od delnic ali vrednostnih papirjev, predstavlja otipljiv predmet v fizični obliki, ki ga imamo pri sebi, zato nekaterim predstavlja nakup zlata večjo varnost tudi s psihološkega stališča.