Povečano povpraševanje po zlatu v fizični obliki

Turbolentni časi, katerim smo priča v zadnjih tednih so vplivali na vse pore gospodarstva. Prepričan sem, da ne obstaja niti ena gospodarska panoga, ki ne občuti velikih nihanj v poslovanju. Na področju trgovine s plemenitimi kovinam, tukaj mislim predvsem investicijskega zlata in srebra, se je povpraševanje v EU zelo povečalo.

Kaj to pomeni za dobavljivost investicijskega zlata za naše stranke? Kovnice so zaprle proizvodnjo, ker so rudniki zlata prekinili dobave in ker se je celotno gospodarstvo ustavilo. Bloomberg je v začetku tedna objavil članek v katerem piše o motnjah v dobavi zlata za LME (London Metal Exchange). Po predvidevanjih naj bi južnoafriški rudniki delali s polovično zmogljivostjo.

Na drugi strani se investitorji v veliki meri odločajo za oprijemljive naložbe, med katerimi sta zagotovo na prvem mestu zlato in srebro. Trenutno je zlato še dobavljivo, vendar ne vsi proizvodi in dobavni roki so se zaradi operativnih logističnih težav nekoliko podaljšali. Pri srebru je nastala popolna blokada, saj je nemogoče dobaviti srebro po ustaljenih poteh.

Cena se ni toliko spremenila, kot bi lahko pričakovali. Razlogi so predvsem v tem, da se ljudje masovno ne morejo premikati in izvajati transakcij. Mnogi trgovci s plemenitimi kovinami so zaprli trgovine in ne sprejemajo naročil. Kot je običajno ob nekih izrednih dogodkih, čemur smo trenutno nedvomno priča, se hitro pojavijo »nove storitve«, ki vam obljubljajo plemenite kovine v sefih v daljnih deželah, v trenutku ko vi še v Ljubljano na kavo ne morete.

Drznil sem si predvidevati porast cene zlata v naslednjem mesecu dni za dobrih 5%.

Ostanite zdravi in zlati še naprej!