Naložbeno zlato, kje kupiti zlato in ali je res dolgoročno varna naložba?

Naložbeno zlato je dragocena in dolgoročno varna oblika naložbe. Neprecenljiva dobrina je skozi zgodovino imela pomembno vlogo v vseh kotičkih sveta. Zlato je bilo cenjeno na vseh delih sveta, najzgodnejši zapisi pa zlato opisujejo kot zaželeno obliko valute. Čeprav so bili kovanci prvič zasnovani leta 550 pred našim štetjem, so bili nekateri zakladi odkriti že 3500 let prej. Prvi kovanci so predstavljali temelj današnjega denarnega sistema in kljub temu da so bili zamenjani s papirjem, njihova vrednost ni nikoli upadla.

Kot ena prvih odkritih kovin ima mnoge prednosti, saj ponuja enostavno obdelavo, ima nizko tališče in ne reagira na večino drugih kovin. Prav tako je nestrupeno, ima številne zdravilne učinke, njegova čistina in masa pa se določita brez večjih težav. Zaradi redkosti in pomanjkanja te kovine njegova dragocenost narašča iz leta v leto. Danes ni cenjena le zaradi svojega prispevka različnim industrijam, temveč tudi kot naložbeno sredstvo. Več kot polovica se je uporabi za izdelavo nakita, približno 25 % pa za palice in kovance.

Varčevanje v zlatu je varna oblika investicije, saj ščiti pred inflacijo, geopolitičnimi tveganji in devalvacijo valute. V času inflacije, ko se stroški blaga in storitev povečujejo, vrednost denarja pa zmanjšuje, naložbeno zlato ohrani svojo vrednost. Nakup je mogoč v različnih apoenih od 1g do 1kg, zaradi česar je dostopno vsakem vlagatelju, da lahko ohranijo kupno moč svojega portfelja.

Naložbeno zlato

Varčevanje v zlatu – So prava izbira zlate palice ali kovanci?

Nakup zlata in srebra je najstarejša oblika investicije na svetu. Skozi stoletja se ni veliko spremenilo, saj se še vedno hrani v trezorjih, bančnih blagajnah in sefih kot najvarnejše finančno zavarovanje. Najkakovostnejše naložbeno zlato je na voljo v različnih oblikah, kot so nakit, palice ali kovanci. Palice, s katerimi trguje londonska borza zlata LBMA, so 400 unčne in tehtajo približno 12,44 kg. Če ste se odločili za varčevanje v zlatu potem lahko kupite palice, ki tehtajo od 1 g do 1000 g ter se ponašajo s 24 karati oziroma 999,9/1000.

Karat označuje čistino. Če je izdelek 18 karaten to pomeni, da je 18 delov čistega zlata ostalih 6 delov, pa predstavljajo druge primesi. Vsak izdelek ima odtisnjeno čistino, težo, serijsko številko ter ime kovnice in livarne.

Medtem ko so palice odlična investicija, za vse, ki želite vložiti v plemenito kovino, pa so kovanci namenjeni tistim, ki se navdušujejo nad zgodovino, tradicijo in kulturo. Tudi ti imajo visoko vsebnostjo zlata 999,9/1000 ter so na izbiro v različnih velikostih in oblikah. Vse kovance odlikuje edinstven dizajn z letnico izdaje na sprednji strani ter čistostjo in težo na zadnji strani.

Na vprašanje kje kupiti zlato boste na spletu našli takšne in drugačne odgovore. Poglavitno je, da pri nakupu preverite kje je bila palica oziroma ploščica izdelana. Ta mora biti izdelana v svetovno priznani kovnici, s tako imenovanim “good delivery” statusom. Slednji zagotavlja, da sta čistina in teža navedeni na izdelku resnični ter da jo boste lahko unovčili po pošteni tržni ceni.

Nakup zlata pa že dolgo ni več le zasebna naložba, temveč tudi v boljšo prihodnost drugih. Posebni dnevni in prazniki, ko so poroka, diploma, Božič, novo leto, rojstni dan, krst, rojstvo otroka, si zaslužijo premišljeno darilo. Darilo, ki bo, predstavljajo dobro naložbo v prihodnost ter povečalo njihovo finančno bogastvo.

Nakup zlata

Kje kupiti zlato in kaj je prava izbira za vašo prihodnost?

Kje kupiti zlato? To plemenito kovino lahko kupite pri specializiranih trgovcih s plemenitimi kovinami. Med hitro rastočimi je podjetje EKO ZLATO D.O.O., ki na svoji spletni strani www.zlatopoposti.si ponuja palice in kovance, izdelane v najuglednejših kovnicah.

Standardno kakovost ponudbe odražajo redno posodobljene cene, ki se posodabljajo vsake 3 minute glede na spremembo cen na borzi zlata. Njihova ponudba obsega 1000 g palico, ki je najbolj priljubljena izbira za naložbo večje vsote. S čistino 999,9/1000 boste lahko izbirali med različnimi certificiranimi proizvajalci, kot so Heraeus, Münze, Valcambi, Umicore in Argor Heraeus.

Zahvaljujoč nizki premiji nad borzno ceno pa imajo palice ugodno nakupno ceno. Če se boste odločili za manjši nakup zlata, lahko izbirate med 100 g, 250 g in 500 g. Te so pogosta izbira med tistimi, ki želijo privarčevati večje vsote denarja, a ohraniti likvidnost. S tradicionalnim videzom, ugodno ceno in hitro dobavljivostjo so stabilna investicija v varno starost brez davčnih obremenitev. Naložbeno zlato je namreč oproščeno plačila davka po 118. in 119. členu ZDDV-1.

Vse bolj priljubljeni pa so tudi najnovejši proizvodi na trgu proizvajalcev Heimerle + Meule in Valcambi, ki vsebujejo 100, 50 ali 20 posameznih 1 g palic, zloženih v priročni embalaži. Večje količine manjših palic ponujajo prilagodljivost, saj lahko prodate le želeno količino.

Kje kupiti zlato

Nakup zlata v obliki kovancev je na voljo večji množici vlagateljev

Naložbeno zlato v obliki kovancev je sila razširjeno pri vlagateljih in zbirateljih. Med najbolj cenjenimi so Ameriški orel proizvajalca Royal Mint, ki je eden med najbolj prodajanih. Kovanec, cenovno višjega razreda, se ponaša z boginjo svobode na eni strani in orlom na drugi. V letu 2021 so mu spremenili dizajn na hrbni glavi iz družine orlov v orlovo glavo.

Krugerrand je južnoafriški unčni kovanec, zaradi katerega mnogi zbiratelji obožujejo varčevanje v zlatu. Prvi naložbeni kovanec Rand Refinery je na voljo večji množici investitorjev vse od leta 1967. Najbolj prodajan kovanec v Nemčiji ima odlično konkurenco v Dunajskih filharmonikih. Z najvišjo čistočo 999,9/1000 ter izredno priljubljenostjo med vlagatelji so ti izredno likvidni.

Seveda pa ne gre pozabiti še na Javorjev list proizvajalca Royal Canadian Mint. Zaradi natančne izdelave je cenjen v svetovnem merilu, ponuja pa tudi pestrost v različni gramaži. Pestra izbira omogoča, da vsak kupec najde najprimernejši izdelek, a ne glede na to katerega boste izbrali, je ključno, da veste, kje kupiti zlato. Poskrbite, da nakup zlata opravite pri specializiranih trgovcih, zlato pa mora dosegati “good delivery standard”, ki ga podeljuje LBMA.

Standard stanovskega združenja London Bullion Market Association zahteva, da kovnice izpolnjujejo določene merila, kot so čistina, starost in likvidnost kovnice itd. S tem kupcem zagotavljajo kakovostne izdelke po dobri tržni ceni.

Varčevanje v zlatu

Zakaj je varčevanje v zlatu najboljša oblika varčevanja?

Nakup zlata je razširjena oblika varčevanja, saj ta plemenita kovina predstavlja investicijo odporno proti gospodarskim krizam. V času gospodarske nestabilnosti, naraščajočih obrestnih mer in skokovite inflacije predstavlja nakup zlata zanesljivo investicijo. Naložbeno zlato je ena izmed tistih tem, o kateri nekateri še vedno niso prepričani, saj menijo, da je denar najbolje imeti na banki, ker borza zlata ni zanesljiva.

Varčevanje denarja na banki se zdi varno in predstavlja eno najbolj razširjenih oblik. Nekateri izberejo kratkoročno drugi dolgoročno varčevanje, od same dobe pa je odvisna višina obresti. A takšno varčevanje je, čeprav smiselno, odvisno od razmer na trgu. Torej višja inflacija in devalvacija valute posledično vplivata tudi na vrednost privarčevanega denarja.

Nakup zlata

Vzajemni skladi dopuščajo izdelavo kakovostnega finančnega načrta in varčevanje za upokojitev. Kljub temu, da zahtevajo enkratno vplačilo v sklad ter so vezani na določeno dobo, prinašajo nekaj tveganja. Slednje je prisotno tudi pri naložbenih skladih. Čeprav investicijski skladi dopuščajo plemenitenje premoženja z višjimi donosi, so tudi ti v veliki meri odvisni dolgoročnosti varčevanja in spreminjanja obrestne mere.

Vlagatelji, ki si želijo krajšega varčevalnega načrta, se odločijo za depozit. A ti imajo nominalne obrestne mere, ki se razlikujejo glede na dolžino izbranega depozita. V kolikor se odločite za izplačilo sredstev v času trajanja pogodbe, se obrestna mera zniža.

Za razliko od drugih oblik varčevanja naložbeno zlato predstavlja investicijo, ki ohranja vrednost ter je likvidna ne, da bi pri tem izgubili privarčevani denar. Prav tako jih brez težav prenesete na naslednje generacije. Vas zanima, kje kupiti zlato in si zagotoviti varno prihodnost? Oglejte si bogato ponudbo spletne strani www.zlatopoposti.si.

Borza zlata