Investicijsko zlato je najvarnejša naložba v prihodnost

Investicijsko zlato je bilo skozi zgodovino vselej prepoznano kot dragocena dobrina. Prvi kovanci so se pojavili že 4000 let pred našim štetjem in vse od tedaj so imeli poglavitno vlogo pri razvoju civilizacij. Skozi zgodovino so se valute nenehno spreminjale, a še vedno ohranile pomembno povezavo z zlatom. Danes je nakup plemenitih kovin nadvse razširjen način varčevanja.

Pri tem se je treba zavedati, da vsako zlato ni naložbeno, temveč mora ustrezati določenim merilom ter imeti “good delievery” oznako. Slednjo kovnicam podeljuje organizacija LBMA (London Bullion Market Association). Da te dosegajo visoka merila kakovosti, morajo biti na trgu prisotne več kot 5 let, njihova neto vrednost pa mora biti najmanj 15 milijonov funtov.

Prav tako morajo proizvesti najmanj 10 ton zlata in 50 ton srebra ter ustrezati LBMA pravilniku in določenim merilom ugleda. Investicija v zlato velja za eno izmed najbolj zanesljivih in najvarnejših oblik naložbe. Njegova vrednost je neodvisna od politične, ekonomske in gospodarske negotovosti, hkrati pa predstavlja omejen vir.

To pomeni, da je na voljo le določena količina, ki jo je mogoče izkopati, nove pa ni mogoče proizvesti. Inflacija, ki poveča stroške blaga in storitev ter zmanjša vrednost denarja nanj, ne vpliva. Zaradi tega vlagateljem zagotovi varnost, ščiti naše premoženje ter celo pridobi vrednost v času geopolitičnih tveganj.

Investicijsko zlato

Nakup investicijskega zlata je mogoč v različnih oblikah

Investicija v zlato je na voljo v najrazličnejših oblikah. Od nakita, palic in kovancev. Nakit je nadvse priljubljen način vlaganja še posebej pri novih vlagateljih. A žal ima zaradi blagovne znamke ter stroškov izdelave mnogokrat višjo ceno. Mnogi kosi nakita sicer obdržijo svojo vrednost, a je ta največkrat pogojena z njegovo vrednostjo kot zbirateljskim predmetom.

Investicijsko zlato v obliki palice je prva izbira izkušenih vlagateljev. Plemenita kovina z oznako Au s čistino med 995/1000 do 999/1000 je oblikovana v pravokotni obliki, ki dopušča lažje shranjevanje. Dimenzije le te so odvisne od proizvajalca do proizvajalca, njihova teža pa se giblje med 1 g in 1000 g. Slednja je skupaj s čistino, proizvajalcem, serijsko številko, žigom licenčnega laboratorija in napisom “fine gold” odtisnjena na palici. To so vse potrebne oznake, ki jih mora imeti mednarodno likvidna palica, nemalokrat pa ji je priloženo še potrdilo o skladnosti.

Nakup plemenitih kovin v obliki kovancev je varna in enostavna naložba, ki je privlačna tudi za zbiratelje. Kujejo se na osnovi ponudbe in povpraševanja. Ključno je, da so vsi kovanci nominirani, a se je treba zavedati, da je njihova nominalna vrednost le simbolična oznaka, ki jo določi državni organ. Ta vrednost ne odraža prave vrednosti kovanca. Edini brez označene nominalne vrednosti je Južnoafriški Krugerand.

Da je kovanec naložbena plemenita kovina, mora izpolnjevati določena merila. Ta velevajo, da mora imeti čistino enako ali večjo od 900/1000 ali biti skovan po letu 1800. Ob tem je lahko bil zakonito plačilno sredstvo v državi porekla ali pa je bil prodan po ceni, ki ne presega za več kot 80 % vrednosti zlata na odprtem trgu, vsebovanega v kovancih. Tako kovanci kot palice so visoko likvidna sredstva, kar pomeni, da jih je preprosto prodati, ko je to potrebno.

Investicija v zlato

Koliko boste odšteli za investicijsko zlato in kaj vpliva na ceno?

Investicija v zlato predstavlja učinkovit način, da popestrimo naložbeni portfelj ter si zagotovimo varno prihodnost. Cena plemenitih kovin je nestanovitna ter odvisna od vrste dejavnikov, med katerimi sta pomembna ponudba in povpraševanje. Povpraševanje je pričakovati predvsem v poletnih mesecih, torej med sezono porok, ob valentinovem ter v času novoletnih praznikov.

Natančno napoved gibanja cene poda tudi spremljanje njenega izvora. Največkrat naraste zaradi neuspehov rudnika v določenem obdobju, saj si rudniki poskušajo povrniti izgubo z dvigom cen. Nakup plemenitih kovin je izvrstno varovalo pred škodo, ki pride z inflacijo, a prav ta vpliva tudi na njegovo ceno. Ob tem nudi odlično stabilnost še med geopolitičnimi pretresi ter gospodarsko negotovostjo.

V obdobjih gospodarskih kriz vselej raje varčujemo v plemenitih kovinah, saj banke v takšnih primernih niso zanesljive. Seveda pa ne gre pozabiti še na investicijsko zlato v centralnih bankah. Te se ravno tako kot posamezniki zavarujejo z vlaganjem v plemenite kovine, saj druge oblike vlaganja predstavljajo večje tveganje. Ko centralne banke diverzificirajo svoje denarne rezerve, cena običajno raste.

Nakup investicijskega zlata

Zakaj je investicija v zlato najboljša odločitev za vašo prihodnost?

Nakup investicijskega zlata je dolgoročna naložba, ki prinaša številne prednosti. Naraščajoče povpraševanje po plemenitih kovinah ter majhna ponudba zagotavljata, da bodo cene še naprej rasle. Investicija v zlato je odlična priložnost za raznovrstnost portfelja. Seveda obstajajo še druge možnosti za raznovrstnost, kot so varčevalni računi, delnice, obveznice in nepremičnine.

A vlaganje v plemenite kovine, predstavlja zanesljiv način za zaščito premoženja pred tveganji ali izgubo. Prav tako ponuja bogat nabor varčevanja, kar pomeni, da vsakdo najde način, ki najbolje ustreza njegovi naložbeni strategiji. Naložbeno zlato ima minimalno nihanje cen ter visoko likvidnost. To pomeni, da ga je preprosto kupiti in prodati v več oblikah.

Likvidna sredstva so poglavitna za večino investicijskih strategij. V času politične, gospodarske in finančne negotovosti lahko namreč denar, vezan v delnice ali druge naložbe, povzroči finančni propad. V zadnjih nekaj letih je zaradi gospodarskih nestabilnosti povpraševanje po zlatu narastlo tudi v Evropskih državah. V državah bližnjega vzhoda in azijskih državah je takšna oblika varčevanja tradicionalna in sestavni del kulture.

 

Varčevanje denarja

Nakup investicijskega zlata – So prava izbira zlate palice ali kovanci?

Investicijsko zlato v obliki palice ali kovanca? Obe izbiri ponujata bogat nabor produktov, med katerimi lahko izbirajo vešči in novi vlagatelji. Palice so na voljo v raznovrstni gramaturi. 1000 g, 500 g in 250 g palice so najpogostejša izbira za naložbo večjih vsot. Zaradi nizke premije nad borzno ceno zlata je njihova nakupna cena nadvse ugodna. So odlična izbira za vse, ki želimo privarčevati za varano starost, saj dopuščajo ohranitev večje vsote denarja, hkrati pa ohranjajo likvidnost.

Nakup investicijskega zlata manjše gramature je namenjena začetnim investitorjem, med njimi pa je najbolj cenjena palica 1 unča. Ena trojska unča je enota za merjenje teže in določanje cen na borzah plemenitih kovin ter predstavlja sijajno izbira za postopno vlaganje v pokojninsko varnost. Pestra ponudba pa obsega tudi Combibar palice, sestavljene iz različnega števila kosov gramskih palic. Te so lahko sestavljene iz 20, 50 ali 100 kosov.

Investicija v zlato

Nakup investicijskega zlata v obliki kovancev – Katerega izbrati?

Investicija v zlato v obliki kovancev je vse bolj razširjena, saj ima vsak svojo zgodovino, mnogi izmed njih pa so neverjetno zaželeni zbirateljski predmeti. Narejeni so v svetovno priznanih kovnicah, kot so Argor Heraeus (Švica), Heimerle + Meule (Nemčija), Valcambi (Švica) in Degussa (Nemčija). Največje povpraševanje v Evropi je po Dunajskih filharmonikih. Kovanec, ki je v obtoku vse od leta 1989, je izdelek več kot 800 let stare kovnice Münze Österreich z Dunaja. Odlikuje najvišja čistost, saj ga vsebuje kar 99,99 %.

Takšno investicijsko zlato je mogoče prodati pri vseh prodajalcih naložbenega plemenitih kovin in tudi pri nekaterih bankah. Zgodovinsko gledano je Južnoafriški Krugerand eden izmed najbolje prodajanih naložbenih zlatnikov. V obtoku je vse od leta 1967 in vsebuje unčo čistega zlata, na njem pa je upodobljeni Paul Kruger, nekdanji predsednik Južnoafriške republike.

Ta kovanec ni nekdanje plačilno sredstvo, temveč le unča v obliki kovanca. Zbiratelji pa se pogostokrat ne morejo upreti kovancu z upodobljeno Kitajsko pando, ki jo izdaja People‘s Bank of China vse od leta 1982. Na prednji strani kovanca s čistino 999/1000 sta upodobljeni letnica kovanja in Nebeški tempelj, na hrbtni strani pa je podoba pande, ki se vsako leto menja.

Nakup investicijskega zlata