Cena srebra obeta, da je pravi čas za nakup?

Cena srebra že skozi celotno zgodovino trgovanja s plemenitimi kovinami nakazuje značilen vzorec gibanja, na podlagi katerega lahko predvidevamo tudi trend spreminjanja cen v prihodnosti. Čeprav v času gospodarske negotovosti pogosto sledi cenam zlata, pa velik del povpraševanja po srebru prihaja iz industrijskih panog. Ko je gospodarstvo v vzponu, lahko rastoča cena srebra deluje kot blažilo pred naraščajočimi stroški za druge dobrine, ki posledično vplivajo na volatilnost.

Če primerjamo plemenite kovine med seboj, velja naložbeno srebro za enako varno zatočišče kot zlato, saj oba ohranjata svojo vrednost na dolgi rok. Srebro je vsekakor privlačnejša možnost kot na primer delnice, obveznice, depoziti, skladi ali druge oblike varčevanja. Kljub temu, da so premije v zadnjih štirih letih zelo nizke, pa se po analizah strokovnjakov v drugi polovici leta pričakuje konkreten dvig vrednosti srebra.

Ker se cene običajno gibajo obratno sorazmerno kot obrestne mere, se lahko zaradi napovedanih znižanj obrestnih mer, ki jih pričakujemo s strani ameriške centralne banke konec letošnjega leta, cena srebra prebije zelo visoko. Po nekaterih napovedih naj bi presegla celo svojo najvišjo vrednost v zgodovini.

Cena srebra

Ali lahko naložbeno srebro celo preseže rast zlata?

Na rast cen bodo seveda vplivali ključni tržni kazalniki, v veliki meri pa tudi primanjkljaj v oskrbi, ki je nastal kot posledica nezadostne proizvodnje srebra. Deficit je nastal zaradi povečanega povpraševanja po naprednih tehnoloških izdelkih, kot so sončni paneli, vetrne turbine ali električna vozila. Predvideno pa je tudi povečanje povpraševanja po nakitu in drugih izdelkih. Analize kažejo, da se lahko zaradi industrijskih potreb cena srebra povzpne na najvišjo raven od leta 2013.

V svetu še vedno vladajo napete geopolitične razmere in s tem tudi gospodarska negotovost. Če je še ob koncu lanskega leta naložbeno srebro doživelo manjši padec, pa se je promptno razmerje med zlatom in srebrom v zadnjem času povečalo.

Analitiki predvidevajo, da bo srebro sledilo zlatu in ga morda prehitelo, če se bo svetovna gospodarska negotovost še stopnjevala. Ker se je v zadnjem času tudi v državah, ki proizvedejo največ srebra, ponudba zmanjšala, je logična posledica rekordna krepitev cen. Dinamično razmerje med obema žlahtnima kovinama je še vedno zapleteno, a vsi dejavniki nakazujejo, da se konec tega leta obeta skokovita rast in da bi lahko naložbeno srebro na trgih zabeležilo celo večjo rast vrednosti kot zlato.

Naložbeno srebro

 

Kakšna je trenutna cena srebra?

Cena srebra, ki je na voljo pri specializiranih trgovcih za trgovanje s plemenitimi kovinami, se spreminja večkrat dnevno, saj se oblikuje glede na spremembo cen na borzi. V času, ko pišemo prispevek, je znašala 27,41 € za unčo (31,103 grama), oziroma 881,42 €/kg. Kakšna pa je vrednost v natančno tem trenutku, lahko bralci sami preverite na spletni strani Zlatopoposti.si, kjer se nahaja aktualen cenik za kovance in palice.

Na omenjeni spletni strani si je mogoče tudi natančneje ogledati posamezne izdelke, ki se razlikujejo po teži, dizajnu in čistoči žlahtne kovine. Različne serije kovancev so primerne tako za začetne vlagatelje, kot tudi za izkušene poznavalce, ki želijo svoje premoženje zavarovati z različnimi oblikami plemenitih kovin.

Naložbeno srebro

Katero naložbeno srebro je najbolj priljubljeno?

Lastništvo izdelkov v obliki kovancev ter palic je psihološko ter čustveno zadovoljujoč način vlaganja v žlahtne kovine. Lastnik se zaveda, da ga ima v fizični lasti in ga lahko kadarkoli proda, zamenja ali podari. Kljub temu, da ne ustvarja denarnega toka, služi kot zagotovilo za varno prihodnost in ohranja svojo kupno moč, ne glede na gospodarske ali politične krize.

Neizkušeni vlagatelji se včasih srečajo z dilemo, kdaj je pravi čas za nakup. Da bi bila odločitev čim manj tvegana, se je najbolje obrniti na specializiranega trgovca, ki lahko pred nakupom nudi ustrezno strokovno svetovanje. Poleg tega lahko jamči za vse svoje izdelke s certifikatom LBMA organizacije (London Bullion Market Association), z registriranimi serijskimi številkami ali hologramskim zaščitnim znakom.

Najbolj prodajano naložbeno srebro na evropskem in domačem trgu je srebrna palica v teži 1 kg, s čistočo 99,9%. Palica je izdelana v eni od priznanih evropskih kovnic, kot so Heraeus (Nemčija), Argor Heraeus (Švica), Umicore (Belgija) ali Heimerle+Meule (Nemčija).

Poleg palic so zelo priljubljene različne serije kovancev, od Kitajske pande, Ameriškega orla, Dunajskih filharmonikov, Avstralskega kenguruja, pa vse do Južnoafriškega Krugerranda, Srebrne Britannie in Kanadskega javorjevega lista.

Cena srebra

Zakaj je cena srebra v specializirani prodajalni bolj zanesljiva?

Kot že rečeno, se cenik naložbenega srebra pri preverjenih trgovcih osvežuje vsake 3 minute, zato je vedno kompatibilen z gibanjem aktualnih borznih cen. Specializirano podjetje, ki se ukvarja s prodajo, odkupom in menjavo naložbenih kovin, lahko jamči za pristnost in čistost svojih izdelkov z ustreznimi certifikati, hologrami ali serijskimi številkami.

Vse palice in srebrniki so skovani v eni od uglednih evropskih ali svetovnih kovnic, izbor proizvodov pa je zahvaljujoč razvejani mreži dobaviteljev zelo obsežen. Strankam lahko ponudijo hiter, udoben, diskreten in varen nakup kar preko spleta ter jim kupljene izdelke tudi brezplačno dostavijo z zavarovano pošiljko. In nenazadnje lahko svojim kupcem z obsežnim strokovnim znanjem pomagajo sprejeti najboljše odločitve, s katerimi si bodo zagotovili varno prihodnost ter zavarovali svoje prihranke.