Alarmanten razvoj v ETF skladu potrdi potrebo po lastnem FIZIČNEM zlatu

(Clint Siegner, Money Metals News Service) Zdi se, da ima največji sklad za trgovanje (ETF), ki ima v svojem portfelju zlato, veliko težav, kar zadeva računovodstvo.

SPDR Gold Trust (GLD) je pred kratkim imenoval 6. finančnega direktorja od leta 2014. In zdi se, da problem iskanja in zadrževanja direktorjev, ki so pripravljeni potrditi računovodstvo sklada ni edini razlog za zaskrbljenost pri GLD.

Čas zadnjega odhoda finančnega direktorja je še posebej zaskrbljujoč. Laura Melman je odšla en dan pred koncem proračunskega leta sklada.

Svetovni svet za zlato (World Gold Council), ki stoji za skladom SPDR Gold Trust, pravi, da njen “odhod ni izhajal iz kakršnega koli nesoglasja glede kakršnih koli zadev v zvezi z delovanjem, politikami ali praksami sklada SPDR® Gold Trust.”

Vendar pa Melman pred odhodom ni podpisala letno objavo 10-K GLD, čeprav je verjetno imela prijavo dokončano.
Ta podpis je moral podpisati Brandon Woods, ki je bil prvi dan v službi.
Svetovni svet za zlato (World Gold Council) ni komentiral, zakaj je toliko težav pri zadrževanju finančnih direktorjev. Tolikšna fluktuacija vodilnih je pogosto znak resnih težav.

Dolgoletni revizor sklada, KPMG, ni ravno vzbudil zaupanja v objavi 10-K. Računovodsko podjetje je prijavo označilo z „Kritično revizijsko zadevo“.

Revizor je vključil naslednje pojasnilo:
Oceno dokazov v zvezi z obstojem imetja zlata smo opredelili kot kritično revizijsko zadevo. Glede na naravo in obseg imetja zlata je bila potrebna subjektivna presoja revizorja, da oceni obseg in naravo dokazov, pridobljenih za oceno količine zlata, ki ga ima skrbnik na dan 30. septembra 2020.

V prevodu to pomeni – KPMG je moral uporabiti subjektivno presojo namesto objektivnih dokazov in evidenc, ko je poskušal natančno potrditi, koliko fizičnega zlata dejansko hrani sklad.

Revizorji sklada niso edini, ki se zdijo negotovi glede zalog GLD. »Zlati hrošči« se že dolgo sprašujejo, ali lahko upošteva vso fizično kovino, ki je v lasti sklada v njenih vlogah.

Sklad poroča, da je med januarjem in julijem letos dodal 348 ton fizičnega zlata. Zdi se, kot da je bilo veliko zlata – 70 ton ali več – pridobljeno iz Bank of England.

Tu je problem …
Skeptiki menijo, da zlato, pridobljeno iz BoE, ni v lasti sklada, temveč je v najemu in ga bo na koncu treba vrniti centralni banki.

Vlagatelji bi morali poleg računovodskih rdečih zastav pri GLD upoštevati tudi tveganje, povezano s tem, kdo zagotavlja depozitarne storitve. Skrbnica zlata je banka HSBC. Banka shranjuje palice GLD v svojih londonskih trezorjih.

To pomeni, da je za lastništvo delnic družbe GLD treba zaupati HSBC, verjetno eni najbolj dvomljivih bank na svetu .

Finančni svetovalci in borzni posredniki po vsem svetu strankam, ki jih zanima zlato, pogosto priporočajo nakup delnic GLD. Nakup sklada vidijo kot popolnoma dober nadomestek za lastništvo fizičnega zlata.

V Sloveniji imamo še dodaten razlog, ki postavlja nakup zlata v fizični obliki pred nakup točk sklada ETF – davek od dobička. Če kupite točke sklada, ste obdavčeni kot vsaka kapitalska naložba z 20%, če kupite zlato v obliki kovancev ali zlatih palic, se to tretira podobno kot če kupite tujo valuto – ni davka na kapitalski dobiček.